Info over voeding

De natuurlijke bouw van de hond

Voor we iets kunnen vertellen over de samenstelling van de voeding is het belangrijk dat je weet wat de hond doet met de voeding en voedingsstoffen. De voeding die je je hond voorzet, passeert een lange weg voordat hij als stoelgang eindigt. Onderweg vinden heel wat processen plaats die elk hun eigen aandeel hebben in de vertering van het voedsel.

Laat ons eerst een beginnen met de (onder)kaak, de eerste stap van het eten. Hoe beweegt de onderkaak? Bij een hond kan de onderkaak enkel een op en neer beweging maken? Toch zoals een carnivoor?!

Het verteringsstelsel van de hond bestaat verder uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm (rectum) en anus.

Zoals je ook kan merken heeft je hond dus een heel kort verteringssysteem met korte darmen. De voeding heeft, afhankelijk van wat je voert, slechts korte tijd om de juiste voedingsstoffen op te nemen. Plantaardige materialen in hun ruwe versie hebben veel tijd nodig om verwerkt te worden. Je hond heeft dit van nature gewoon niet voorzien. Dit wil niet zeggen dat ze het niet kunnen verteren!

Voeding komt als eerste in de mond, waarbij het in contact komt met het speeksel. Dit verhoogt de opname van de goede voedingselementen. De werkelijke vertering begint hier nog niet omdat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen bevat.

Hierna wordt het voedsel doorgeslikt en gaat het via de slokdarm naar de maag. De maag mengt het voedsel met maagzuur en kneedt alles tot een dikke brij. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten en doodt eventueel aanwezige schadelijke micro-organismen door de zuren in de maagsappen.

Als de voedselbrij goed is gemengd en gekneed gaat hij via de sluitspier van de maag naar het eerste deel van de dunne darm. Hier komen spijsverteringssappen als gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. Gal helpt bij de vertering van vet. Sappen van de alvleesklier bevatten enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten. Ook de wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De dunne darm bevat enzymen die helpen bij de vertering, waardoor de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen geknipt worden. In de dunne darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen en vervoerd naar delen van het lichaam.

Na de dunne darm komt de dikke darm. De dikke darm heeft verschillende functies als opname van elektrolyten (zouten), water en de opname van nutriënten die niet in de dunne darm zijn opgenomen. Als laatste wordt het onverteerde deel van de voeding via het rectum (endeldarm) uitgescheiden.

Veel afvalstoffen = veel stoelgang

100% op het lichaam afgestelde voedingsstoffen = weinig stoelgang

 

Geschiedenis brokvoer

Rond 1850 werden de eerste brokken al gemaakt van graanafval en vleesmeel. In Nederland en België worden er al sinds 1920 hondenbrokken gemaakt. Vóór 1970 was het niet gebruikelijk je hond alleen maar commerciële voeding te geven.(brokken).

Het was gebruikelijker om voeding te geven in de vorm van botten, vlees, lappen vuile pens of wat orgaanvlees. Verder aten honden vaak met de pot mee.

Kleurstoffen

Omdat de brokken op een enorm hoge temperatuur verhit worden, smaakt dit niet lekker voor een hond, daarom stopt de fabrikant er kleurstoffen, smaakstoffen en geurstoffen in. Geroest ijzer wordt vaak gebruikt voor de kleur van de brok en de hond is nota bene kleurenblind, dus waarom moet er eigenlijk kleurstof in? Een hond zal de brok ook niet eten wanneer er geen smaakstoffen in zitten.

Antioxidanten

De huidige brokken zijn vaak aangevuld met antioxidanten, dit is om het voer langer goed te houden. Natuurlijke anti-oxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine E en C, deze zijn niet schadelijk voor ons of voor het dier.
Maar veel van de brokken bevatten chemische anti-oxidanten zoals BHA, BHT, Prophylgallaten / of Ethoxyquin. Deze zijn absoluut niet gezond voor uw dier.
In de meeste brokken zitten geen anti-oxidanten zoals vitamine C en E (met een beetje geluk kan dit er wel inzitten, maar door de verhitting zullen deze vitamines eruit gaan), maar BHA, BHT, Etoxyquine en Prophylgalaat, dit is echte troep!

Ethoxyquine is een chemische stof die in de jaren vijftig in Amerika werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber. Het werd tevens gebruikt als pesticide. Het was een goedkoop product en werd later ook gebruikt als conserveermiddel voor veevoeders.

Ongeveer 20 jaar later werd bekend gemaakt dat Ethoxyquine zeer giftig was. Ook werd toen duidelijk dat verschillende mensen die betrokken waren bij de productie, ziek waren geworden (kanker, leverfalen en chronische diarree).

Jammer genoeg wordt het nog steeds gebruikt als conserveermiddel in honden- en kattenvoedsel en in veevoer, wat ook dezelfde problemen geeft bij dieren als bij mensen. Voor humaan voedsel zijn deze stoffen verboden (worden als E-nummers gebruikt).

• Ethoxyquine (code E324) is een rubberstabilisator, landbouwbestrijdingsmiddel tegen ongedierte en onkruid. Het wordt gebruikt in veevoer, hondenvoer en kattenvoer. Het heeft giftige bijwerkingen bij de lever- en nierfuncties. De vacht wordt droog en broos omdat de balans in de darmflora verstoord wordt door Ethoxyquine, het haar gaat schilferen en ziet er soms uit als schurft. Je zult E324 zeker niet terugvinden in menselijke E-lijsten.

• BHA (Butyl Hydroxyl Anison, code E320) kan ervoor zorgen dat vetgehalte en cholesterol verhoogd worden in het bloed. Ook kan oedeem zich ontwikkelen, zodat het lijkt alsof de hond vocht vasthoudt. Kinderen die jonger dan één jaar zijn mogen BHA niet hebben, dat is verboden. Het is ontzettend slecht om dit aan honden, vooral jonge honden, te geven.

• BHT (Butyl Hydroxyl Tolueen, code E321) is ontwikkeld om de kleurenfilms langer houdbaar te maken. Het is giftiger dan BHA, en het heeft invloed op de vetstofwisseling van de lever. De maximumnorm voor mensen is 0,5mg per kilo, bij dierenvoer is dit 150mg per kilo.

Fabrikanten die deze troep er wel laten zitten:

• Mars merken (Pedigree, Royal Canin, Sheba, Whiskas, Frolic, enz.)

• Nestlé merken (Purina, Proplan, Friskies, enz.)

• Proctor & Gamble merken (Eukanuba, Iams, enz.)

• E.a.

Merken die dit er niet in hebben zitten:

• Essential Foods

• BroXX 4 Dogs

• E.a.

 

Waarom kiezen voor rauw vlees?

De natuurlijke voeding van de wolf of van wilde honden bestaat voor het grootste gedeelte uit prooidieren, dus van dierlijke oorsprong.

Het gebit van een hond en het spijsverteringsstelsel komt voor bijna 100% overeen met dat van de wolf . In het wild levende wolven, katachtigen e.d. eten dus overwegend prooidieren welke veel eiwitten en vetten bevatten en weinig koolhydraten.

De botten van een prooi zijn een bron van calcium. De maag-darminhoud van de prooi bevat voorverteerde planten e.d., waardoor de wolven en katachtigen ook nog plantaardig materiaal binnen krijgen.
In droogvoer zit weinig vlees. Dit is te weinig als je bedenkt dat honden en katten prooidiereters zijn.
Het vlees in brokken en voeding in blik bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten, zoals kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of ander destructieafval van runderen of lammere.
Verder bevatten brokken veel graan. Dit is een onnatuurlijke voeding voor honden en katten, wat weer een grote belasting geeft voor de alvleesklier. Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden en katten juist behoefte hebben aan eiwitten. Granen in grote hoeveelheden, zoals in brokken, geven nogal eens maag-darm- en huidproblemen. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op de huid en in de darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.
Brokken en blikvoer worden verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen verloren zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd.

Er bestaan wel brokken zonder chemische antioxidanten en conserveermiddelen, maar het blijft een brok. Verse rauwe voeding bevat gezonde stoffen die een carnivoor ( hond, kat en fret) nodig hebben om te functioneren. In verse voeding zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en dit is dus onmisbaar voor het behoud van een goede darmflora.

Verse dierlijke voeding bevat van nature vocht dat goed wordt opgenomen door het lichaam, daarom zal de hond of kat misschien wel minder drinken bij het gebruik van rauw vlees.

Samengevat:

Hondenbrokken bevatten erg weinig vlees

In de meeste hondenbrokken zit maar 4% vlees, de rest bestaat uit granen. Met een beetje geluk zit er 20% vlees in maar dit is meestal niet het geval. Het vlees dat er in de brokken zit is afvalvlees, wat niemand eten wil.

Afgekeurd vlees in brokken

In sommige landen doen ze er zelfs vlees in van afgekeurde dieren, mensen hoeven dit niet en daarom stoppen ze het maar in hondenbrokken. Denk hierbij aan dieren die gestorven zijn op een boerderij, dieren die door gezwellen zijn afgekeurd of dieren die opgehaald zijn voor destructie. Al dit vlees gaat in de hondenbrokken.

Graan

In de brok zit voor een enorm groot deel graan, en graan horen honden eigenlijk niet te eten. Het graan dat in de brok zit is ook voornamelijk afvalgraan, wij zullen dit graan niet eten. Graan is erg slecht voor honden, ze kunnen er schimmels, darmproblemen, maagproblemen, gisten op de huid en in de darm van krijgen. En dan moet je je voorstellen dat wolven in het wild geen graan eten, die zijn alleen maar vlees gewend en onze honden stammen af van deze wolven.

Vulmiddel

Naast het afgekeurde vlees en de vele graan zit er ook nog eens vulmiddel in de brokken, dit komt omdat de brokken niet uit elkaar mogen vallen wanneer het op hoge temperaturen (boven de 100 graden Celsius) verhit wordt, hierdoor gaan ook 'vitamines' eruit.. Dit vulmiddel is erg ongezond voor uw hond.

Vers vlees, wat is voor uw hond het verschil?

Voordelen

  • Vrij van graan. De hond heeft helemaal geen granen nodig voor een evenwichtige voeding.
  • Veel minder ontlasting, aangezien de hond echt krijgt wat hij nodig heeft.
  • Hardere ontlasting. Door hardere ontlasting heeft de hond ook minder snel last van de anaalklieren.
  • Minder snel kans op intoleranties. Hoe minder verschillende voedingsstoffen, hoe minder kans op allergieën. Bijkomend voordeel is dat je perfect weet wat je aan je hond geeft waardoor het ook gemakkelijker is om voedingsstoffen te vermijden waarop de hond allergisch reageert.
  • Bij intoleranties, aandoeningen of ouderdomskwaaltjes worden dikwijls speciale brokken van bij de dierenarts aangeraden. Vaak is de hond reeds van deze problemen verlost, simpelweg door verse voeding te geven, die dan vaak ook nog veel minder kost dan de voeding van bij de dierenarts.
  • De vacht blinkt mooi en ziet er heel gezond uit.
  • De hond kan meer eten en wordt minder snel te dik. Verse voeding is dus ook ideaal voor honden met overgewicht. Een hond mag in verhouding met brokken meer verse voeding eten.
  • Veel smakelijker voor de hond. Dus ook ideaal voor slechte eters. Je ziet zelf ook dat je je hond écht vlees geeft.
  • Je kunt verschillende soorten verse voeding aan je hond geven, dus de ene dag bijvoorbeeld geit, de andere dag rund,.. van verschillende fabrikanten. Bij brokken moet je steeds een overgang maken wil je van merk veranderen om problemen met de ontlasting te vermijden.
  • De hond heeft minder snel last van diarree. Als een hond verse rauwe voeding krijgt ontwikkelt hij een sterker maagzuur en een gezondere darmflora. Daardoor kan hij tegen een stootje.
  • Minder kans op wormen. Men heeft vaak schrik dat honden wormen krijgen van rauw vlees, maar niets is minder waar. Door het sterkere maagzuur hebben wormen minder kans om te overleven. (Lees meer over wormen in het topic wormen en je hond)
  • Wittere tanden doordat de hond betere voeding krijgt. Dat honden mooiere tanden zouden hebben door op brokken te bijten is een fabeltje. Integendeel zelfs. Brokken bestaan voor het grootste deel uit granen en dus ook uit zetmeel die juist voor tandplak en tandsteen zorgen!
  • Leeftijd heeft geen belang. Bij brokken heb je verschillende voedingen voor puppy's, volwassen honden, senioren, enz. In principe gewoon een uitvinding van de marketingafdeling en dus totaal overbodig. Het enige verschil is dat naargelang de leeftijd de hond meer of minder eten dient te krijgen.
  • Geen kunstmatige toevoegingen, geen conserveringsmiddelen, geen varkensvlees.
  • Enkel vlees van dieren dat geschikt is voor menselijke consumptie.
  • Verse voeding is veel gezonder, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet eens zoveel duurder.

Nadelen

  • Verse voeding dient in de vriezer bewaard te worden, daarvoor heb je dus wel ruimte nodig in je diepvriezer. Maar niet eens zo veel want je kan bij ons net zo goed terecht voor worstjes van 110 gram als voor grotere verpakkingen!
  • Het is iets meer werk dan brokken omdat je het uit de verpakking moet halen en in een bewaardoos moet steken.
  • Bij de overstap op verse voeding kan de hond even diarree krijgen en eventueel slijmerige ontlasting, daarover hoef je je echter geen zorgen te maken. Lees alles over de ontgiftingsperiode in het topic “Overschakelen van brok naar vers".

Wat zult u aan uw hond merken?

  • Uw hond heeft een mooiere vacht en huid.
  • De organen van uw hond functioneren beter.
  • De hond zal geen tandsteen meer hebben en zal een beter gebit hebben, de tanden zijn mooier en schoner.
  • De hond zal beter in zijn vel zitten en zal daarom óf meer energie hebben, óf rustiger zijn.
  • Uw hond zal langer leven en gelukkiger leven.
  • Uw hond zal minder ontlasting hebben en het stinkt minder, in het begin zal dit nog wat schommelen.
  • Er zullen geen problemen meer zijn met de anaalklieren.
  • Er zullen minder blaas- en nierproblemen zijn, denk aan blaasstenen en nierstenen.
  • De hond zal in mindere mate skeletproblemen hebben omdat hij evenwichtiger groeit.
  • Honden zullen dit eten niet weigeren te eten, u doet uw hond er juist een plezier mee.
  • Uw hond is bijna tot nooit meer ziek, dit bespaart héél veel dierenartskosten.

Brokken

Welke brokken?

Het beste zijn natuurlijk de graanvrije brokken. Op de markt zijn nog niet veel goede graanvrije brokken te vinden, maar een aantal zijn er toch wel. Denk hierbij aan Broxx 4 Dogs, Essential Foods, Got Native, Goood, e.a. Daarnaast zijn er ook merken als Ziwipeak die een assortiment gedroogd vlees hebben, wat dus eigenlijk net zo makkelijk gaat als brokken.

Wij zijn de eersten in België die de hoge kwaliteitsbrokken van Essential Foods verdelen als geextrudeerde brok, maar ook zeelf het merk BroXX 4 Dogs laten maken volgens eigen receptuur. Een gamma van brokken op basis van ECHT vlees! Meer info bij productdetails.

Geëxpandeerde brok

Een geëxpandeerde brok is een brok die op zeer hoge temperatuur gedroogd (eigenlijk eerder gebakken) is. Dit is altijd op een temperatuur hoger dan 100°C. Op verschillende grondstoffen heeft dit een nadelige invloed. Vetten en vitaminen zijn bv. zeer gevoelig voor hoge temperaturen. Bij vele merken wordt er dan ook een niet-natuurlijke toevoeging gedaan van de verdwenen vitaminen en mineralen. Ook eigen aan een geëxpandeerde brok is dat deze opzwelt in de maag.

Vandaag zijn er ook enkele fabrieken die een soort van Stoomproces gebruiken in de productie, waardoor de temeraturen niet hoger uitkomen dan 90°C, en daardoor ook nog meer natuurlijke vitaminen  behouden. Ook kan hier in vers vlees aan toegevoegd worden in plaats van voorgedroogde kruimels.

Geperste brok

Een geperste brok is een brok die op minder hoge temperatuur gedroogd wordt, namelijk op max. 75°C. Hierbij verandert het karakter van de grondstof veel minder. De voedingsstoffen komen ook gelijkmatiger vrij in de maag. Als je een geperste brok plet dan merk je ook dat deze meteen uit elkaar brokkelt. Een geperste brok leunt dus beter aan bij de vertering van verse voeding.

Het voordeel van deze brok is ook dat de ingrediënten elk op hun eigen temperatuur kunnen gedroogd worden zodat de natuurlijke vitaminen en mineralen beter behouden worden. 

 

Welk KVV (kant & klaar vers vlees)?

Je kunt er best voor kiezen om maar 1 merk te gaan voeren. Dit is vooral in het begin wat makkelijker. Ik raad zelfs aan om de eerste 4 weken uitsluitend hetzelfde KVV en dezelfde smaak te geven, zodat je hond zich volledig kan aanpassen aan de voeding. Je kunt er daarna zelf voor kiezen om meerdere merken er bij te gaan voeren, of eens af te wisselen met een ander merk. Dit heb je helemaal zelf in de hand, en je kunt ook altijd contact opnemen om het een en ander hierover te vragen.

De verschillen tussen merken KVV (kant en klaar vers vlees)
 

Compleet door een premix

Een premix is een mix van vitamines en mineralen. Een nadeel van een premix is dat het synthetische toevoegingen zijn, terwijl ieder levend wezen veel meer heeft aan natuurlijke bronnen van voedingsstoffen. Bij sommige honden lijken gezondheidsproblemen te ontstaan door de toevoeging van een premix. Het is meestal onduidelijk wat er precies in de premix zit. Zo kan een premix suiker, gistextract en/of menadion bevatten, dit zijn ingrediënten die naar mijn mening niet in een diervoer thuishoren. Ook bij merken die compleet zijn door een premix, is het aan te raden om af en toe diersoorten en/of merken af te wisselen. De opname van vitamines is volgens dierenarts Erwin Gijtenbeek beter als deze niet elke dag toegediend worden, wat dus wel gebeurt als je altijd hetzelfde merk met premix voert.

Compleet door diersoorten af te wisselen

Bij merken die geen premix bevatten, wordt aangeraden om minimaal vier diersoorten plus vis(olie) te voeren. Volgens de richtlijnen van zelf samenstellen voer je dan compleet. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de precieze samenstelling van de mix (verhoudingen, welke organen). Een nadeel is dat je niet weet hoeveel er van de vitamines in zitten, en dat je op de fabrikant moet vertrouwen dat de ingrediënten van de juiste kwaliteit zijn.

Compleet door natuurlijke toevoegingen

Tenslotte zijn er ook merken die compleet zijn door natuurlijke toevoegingen. Deze toevoegingen kunnen bijvoorbeeld olie of plantenextracten zijn. Je zou kunnen zeggen dat dit voor carnivoren misschien geen natuurlijke toevoegingen zijn, maar ze zijn een stuk natuurlijker dan synthetische vitamines en mineralen. Zo wordt bijvoorbeeld soms zonnebloemolie of maiskiemolie toegevoegd voor vitamine E en zalmolie voor de omega 3- vetzuren.

Bij de merken die zeggen dat ze compleet zijn door natuurlijke toevoegingen heb ik niet kunnen controleren of dit werkelijk zo is.

Voedingsdeskundige Huub van de Lang alsook andere toppers in dit gebied raden aan om af en toe diersoorten alsook zelfs merken af te wisselen, omdat dat beter is voor de alvleesklier (die maakt bepaalde verteringsenzymen aan).

Biologisch vlees

Er zit een groot verschil in de kwaliteit van vlees. Niet zozeer het zogenaamde “spiervlees" is hier van belang, maar vooral de origine van het vlees maakt een gigantisch verschil in kwaliteit.
Bij BIO vlees is het zo dat de slachtdieren vrij van antibiotica opgroeien, alsook hun voer pesticide vrij dient te zijn. Ook is het bewezen dat in BIO vlees hogere energetische waarden aanwezig zijn, alsook meer omega 3 en 6 bevatten dan niet biologisch vlees.

 

DE vraag bij voeren van vers vlees: “Krijgt mijn hond wormen van rauw vlees?"

Nee, je hond krijgt geen wormen door rauwe voeding. Honden die rauwe voeding krijgen, krijgen een sterker maagzuur waardoor wormen minder snel de kans krijgen om te overleven.

Bovendien worden honden en katten te vaak "preventief ontwormd", wat eigenlijk geen nut heeft.

“Krijgt mijn hond geen gevaarlijke bacteriën van rauw vlees?"

Wij verkopen enkel KVV van merken die zeer omzichtig omspringen met rauw vlees, waardoor de kans zéér klein is dat dit bacteriën bevat.

Maar honden zijn in tegenstelling tot mensen gewoonweg niet gevoelig voor bacteriën als bijvoorbeeld Salmonella of E.-coli. Doordat hun spijsverteringsstelsel heel kort is, hebben bacteriën niet de tijd om zich te vermenigvuldigen in hun maag of ingewanden. Dat verklaart meteen ook waarom honden bijna nooit een verkoudheid of griep hebben!

Bovendien hebben honden dankzij vers vlees voer een extra dikke filmlaag over de darmwand waardoor er minder gevoeligheid ten opzichte van indringende bacteriën is.

Wij drukken er wel op de noodzakelijke hygiënemaatregelen te handhaven!

Omdat wij mensen natuurlijk wél gevoelig zijn voor deze bacteriën is het zeer belangrijk om altijd hygiënisch om te springen met rauw vlees. Was je handen dus altijd goed nadat je in aanraking bent geweest met rauw vlees en poets zo nodig het aanrecht met warm water en afwasmiddel.

 

Gras eten?

Vanaf het moment dat het gras begint te groeien, gaan sommige honden hier maar al te graag op af om een hapje te nemen. Veel katten doen dit ook. Wanneer je goed kijkt, merk je dat ze maar weinig grassprieten eten en meer belangstelling hebben voor het sap.

Katten

Voor katten is het inmiddels bekend dat zij gras eten voor het foliumzuur dat hier in zit. Dit zuur speelt een rol bij de overdracht van koolstof en daardoor bij de bouw van belangrijke moleculen als DNA en RNA. Daarnaast is het belangrijk voor de samenstelling van de weefsels van voor hart- en bloedvaten. Dat een kat gras eet om zijn haarballen kwijt te kunnen, is dus een fabel. Wanneer een kat eet om te braken, zal hier vaak wel een haarbal mee komen. Dit is puur toeval en mooi mee genomen.

Mensen

De mens is niet goed in staat om grote voorraden aan foliumzuur op te bouwen (slechts voor 100 dagen). Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben wel meer nodig dan de gemiddelde mens. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaan bepaalde vormen van bloedarmoede.

Symptomen hiervan zijn:

Moe

Lusteloos

Gebrek aan eetlust

Foliumzuur in zijn vrije vorm zit vooral in lever, bonen, pinda's, amandelen, kokosnoot, vlees en vis. Ook zit er een klein beetje in fruit. In groente is de niet-vrije vorm van foliumzuur te vinden. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen hoe dit werkt en wat dit betekent.

Bij mensen en zoogdieren zijn de darmflora in staat om een deel van de benodigde hoeveelheid foliumzuur te leveren. Dit kan alleen als de darmflora gezond zijn. Zijn de darmflora door verkeerde voeding of het gebruik van antibiotica aangetast, dan kan er een tekort aan foliumzuur ontstaan.

Honden

Braakreflex

Als honden gras eten, dan kan er nog een andere reden zijn dan het aanvullen van hun vitaminebehoefte. De hond kan gras gaan eten na een periode van problemen met de spijsvertering (diarree bijvoorbeeld). De hond kan hierna waterig, slijmerig braaksel overgeven, voorzien van half-doorweekt gras.

Soms bevat het braaksel een onverteerbaar object (bijvoorbeeld een stuk van een speeltje). De hond heeft dan gras gegeten om dit stukje uit te kunnen braken (en soms heeft hij hier meerdere keren braken voor nodig). Het braaksel bevat dan ook gal (groen/geel van kleur) omdat de hond een sterke braakreflex heeft opgeroepen vanuit de maag en de dunne darm. Braken na het te snel eten van de maaltijd is minder intensief en gebeurt vanuit de slokdarm. Deze zit op dat moment zo vol dat de voeding niet door de maagopening past.

Gras eten maar niet braken

Tenslotte zijn er honden die helemaal niet braken na het eten van gras. Deze kiezen vaak het grovere, ruwe en vooral jonge gras. Ze kunnen hierna wat meer moeite hebben met de ontlasting door de onverteerde grassprieten.

Kan ik mijn hond gewoon zijn gang laten gaan?

Waarom ze gras eten is nog niet helemaal duidelijk. In jong gras zitten eiwitten wat de hond misschien wil. Of misschien heeft hij wat meer foliumzuur nodig. Vooral na een antibioticakuur of een periode van problemen met de spijsvertering kan dit het geval zijn.

Het lichaam van de hond heeft aangegeven dat er iets moet gebeuren. Dit wil de hond dus zelf oplossen door het eten van gras. Laat dit dan ook toe. Ook als ze grazen om andere redenen is dit niet schadelijk. Zorg er wel voor dat u oplet welke grassoorten hij eet. Laat hem geen gras eten dat behandeld is met bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

In de meeste gevallen kan het heel simpel zijn: ze vinden het gewoon lekker!

 

Overschakelen van brok naar vers

Iedere hond is anders, en daarom bestaat er geen manier van overschakelen die voor iedere hond de beste is. Veel is afhankelijk van de leeftijd, de gezondheid, ...

Jonge en gezonde volwassen honden

Bij jonge en gezonde volwassen honden lukt het vaak erg goed om van het ene moment op het andere over te schakelen van brok naar KVV. Wat je kan doen is in het begin een beetje lauw of warm water over de rauwe voeding heen doen, op deze manier is het ergste van het rauwe er af en komt de geur nog meer vrij. Wil je rustiger overschakelen, of heb je nog brokken op overschot, dan kan je ook één van de maaltijden vervangen door KVV en de andere maaltijd brokken blijven geven tot deze op zijn.

Oudere honden of honden met verteringsproblemen

Voor een hond die ouder is of verteringsproblemen heeft, kan het dan weer aangewezen zijn om de oude voeding gecombineerd te geven met een verse voeding. Eventueel met toevoeging van pens, dit gedurende ongeveer 1-2 weken. Pens bevat veel goede bacteriën (probiotica) en enzymen die mee zorgen voor optimale darmflora. Zo kan je naar het einde van deze periode meer pens gaan geven en minder brokken om zo volledig op rauw over te gaan.

Ontgiftingsperiode

Heeft je hond na het overschakelen naar KVV last van platte stoelgang, haaruitval, ...? Geen paniek! Vaak is dit de ontgifting.

Als je hond een minder goede voeding krijgt, is dit belastend voor de lever. Er worden afvalstoffen opgestapeld die op het moment dat de hond verse rauwe voeding krijgt, het lichaam uit moeten, en dit kan zich op allerhande manieren uiten. De hond kan daardoor tijdelijk een plattere stoelgang hebben, meer haarverlies of een minder fijne (mond)geur.

Bij de ene hond duurt deze ontgiftingsperiode langer dan bij de andere. Maar dit is zeker geen reden om meteen weer over te gaan op brokken. Hoe erger de ontgifting, hoe belastender de voeding was die hij voordien kreeg!

In alle gevallen is mijn advies om de eerste 4 weken niet af te wisselen in smaak of merk om transactie en ontgifting makkelijker te maken.

 

Combinatie brok en KVV

Op voorhand wil ik zeggen dat ik hier géén voorstander van ben. Het is namelijk zo dat beide producten nu niet hun werk kunnen doen (in ieder geval niet volledig).

Waarom dan toch deze combinatie? Deze is speciaal gemaakt voor de grote gezinnen die bijvoorbeeld een hele drukke ochtend hebben (of juist avond). De kinderen moeten naar school, alles moet aangekleed en ingepakt worden en voor u het weet bent u al bijna te laat voor uw eigen werk. Op zulke momenten zou het fijn zijn als u uw hond gewoon een handje brokken zou kunnen geven na zijn wandeling (want deze mag er natuurlijk niet bij inschieten).

Er kunnen allerhande redenen zijn waarom je toch niet volledig wil overschakelen op versvoer. Dan is het uiteraard mogelijk om te gaan combineren. Je kan dit met iedere brok, maar of je nu kiest voor een brok die geperst is of geëxpandeerd, kies dan nog het liefst een brok zonder graan.

U moet er vanuit gaan dat er minimaal 8 tot 12uur tussen de brokken en de KVV moet zitten. Dit komt omdat de maag van uw hond beide producten anders verteert en deze dus in de war raakt als hij alles samen krijgt. U kunt dus in de ochtend brokken voeren en in de avond KVV.

 

Natuurlijke snacks
 

Bij de keuze van ons assortiment hebben wij vooral rekening gehouden met de behoeften van de hond. En chemische toevoegingen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, ... horen daar absoluut niet bij. Ook zijn wij van mening dat een hond zijn voeding voor het grootste deel uit vlees moet bestaan, en dat was dus ook een vereiste voor ons assortiment. Eens een koekje kan geen kwaad, maar graan zou niet het hoofdbestanddeel van een evenwichtige voeding mogen zijn. De allergische honden komen in onze shop ook aan zijn trekken, wij zijn blij dat ook zij eens lekker in de watten gelegd kunnen worden.

Stap een gemiddelde dierenwinkel in en de schappen liggen er vol mee: snacks voor elk type hond, in elke vorm en elke kleur. Je neemt ze mee en rekent ze af bij de kassa, makkelijk, snel en precies afgestemd op je hond. Waarom zou je dan zelf aan de slag gaan met een natuurlijke snack?

Helaas zijn de meeste snacks niet zo gezond als de verpakking je wil laten geloven. Ze zitten vol kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en bevatten veel te veel zout. De herkomst van het vlees wordt vaag omschreven of zelfs helemaal niet vermeld, en regelmatig verschijnen er waarschuwingen over fout vlees dat verwerkt zit in de snacks voor honden. Al die onnodige 'hulp'stoffen hebben nadelige effecten op het welzijn van je hond, sommige honden reageren op den duur zelfs allergisch op bepaalde stoffen. Daarnaast weet je eigenlijk nooit wat je precies aan je hond geeft. Zelfs de gedroogde beloningen uit de winkel komen vaak uit China en zitten vol met conserveringsmiddelen om schimmels en beestjes tegen te houden. Deze snacks worden dan alsnog als 100% natuurlijk bestempeld, terwijl ze maanden houdbaar zijn en vol zitten met (voor beestjes en schimmels) giftige poeders en coatings. Ook snacks als knakworstjes, kipfrikadellen en kaas zijn in grote hoeveelheden niet gezond voor een hond. De grote hoeveelheid zout die in deze producten verwerkt zit, is niet goed voor je hond.

Naast het feit dat de meeste snacks uit de winkel niet erg gezond zijn, kunnen ze ook nog eens erg duur zijn. Vooral als je een opgroeiende pup hebt of als je veel traint dan kunnen de kosten aardig oplopen. Er zijn wel wat gezonde en betaalbare alternatieven, je kunt je hond prima belonen met wortel en komkommer, maar er gaat toch niets boven een lekker stukje vlees.

De voordelen van natuurlijke snacks:

  • Je weet precies wat je hond binnen krijgt
  • Je kunt precies kiezen wat jouw hond lekker vindt en waar hij tegen kan (in geval van allergie)
  • Geen granen
  • En bovenal zijn ze gewoon …. LEKKER